درباره سازه های فضاکار

با در نظر گرفتن تجارب گسترده جهانی در دهه های اخیر، سازه های فضاکار(سازه های فضایی) برتری خود را نسبت به گونه های دیگر سازه ای به ثبوت رسانده اند. مزایای این گونه سازه ها بطورخلاصه عبارتند از:

سازه های فضاکار قابلیت بالایی در پذیرش فرم های مختلف و بدیع سازه ای دارند. این سازه ها اجازه می دهند که دهانه های بزرگ و فضاهایی بدون ستون های مزاحم به حالاتی با صرفه ایجاد شوند. به همین دلایل، مهندسین معمار تمایل ویژه ای به استفاده از سازه های فضاکار نشان داده و هزاران نمونه از سازه های فضاکار زیبا وچشمگیر در سراسر جهان ایجاد کرده اند.

سازه های فضاکار دارای درجه بالایی از امنیت سازه ای می باشند. بویژه، سازه های فضایی در مقایسه با سازه های سنتی دارای وزن کمتری می باشند و این، علاوه بر مزایای اقتصادی، یکی از دلایلی است که سازه های فضایی در مقابل زلزله مقاومت قابل توجهی داشته باشند. علت دیگر این مقاومت قابل توجه اینست که مجموعه شبکه یک سازه فضایی در تمام جهات دارای سختی متناسب بوده و انتقال نیروها به تکیه گاهها به راحتی صورت می گیرد. نکته دیگر در رابطه با درجه ایمنی سازه های فضاکار اینست که حتی در شرایط شدید بحرانی که صدمه ای به سازه وارد شود، این صدمه در اغلب موارد بصورت محلی وقابل تعمیر می باشد. علت این خصوصیت سازه های فضایی درجه بالای همبستگی اجزای سازه و عملکرد یکپارچه مجموعه سازه می باشد. درضمن، این توانایی سازه های فضاکار باعث می شود که ضریب ایمنی بالایی در مقابل سوانحی مانند انفجار، آتش سوزی و طوفان داشته باشند.

اعضا و اتصالات سازه های فضایی به صورت صنعتی و با فن آوری پیشرفته تولید می شوند و لذا کیفیت این قطعات بالا می باشد. هم چنین، این قطعات در کارخانه « شات بلاست » و « سند بلاست » شده و رنگ آمیزی آنها به صورت « الکترواستا تیک » و یا سیستمهای « چند جزیی اپوکسی » انجام می شود. این کمک می کند که قطعات عمری طولانی وبی دردسر داشته باشند. در ضمن، در صورت نیاز، برای افزایش مقاومت قطعات در مقابل خوردگی، از روش های مختلف گالوانیزه و آبکاری استفاده می شود.

سرعت و سهولت اجرای سازه های فضایی قابل توجه بوده واجازه می دهد که، در هر شرایط آب و هوایی، فرایند اجرا در زمانی کوتاه بصورتی باصرفه صورت بگیرد. هم چنین، سهولت در بسته بندی و بارگیری و حمل ونقل سازه های فضایی اجازه می دهد که اجرای این سازه ها در هر منطقه ای عملی باشد. نکته قابل ذکر دیگر در این زمینه اینست که اجزای سازه ای در سازه های فضاکار به نسبت گونه های دیگر سازه دارای وزن و ابعاد کمتری می باشند و این در سرعت و سهولت اجرا و حمل و نقل بسیار موثر است. عامل دیگری که در سادگی و اقتصادی بودن اجرای سازه های فضایی موثر می باشد اینست که نیاز به نیروی انسانی متخصص برای اجرای سازه های فضایی کمتر از دیگر گونه های سازه ای است.

مسئله پوشانه ( پوشش خارجی )، در گونه های مختلف سازه دارای اهمیتی خاص بوده و قسمتی عمده از هزینه ساختن سازه را بخود اختصاص می دهد. سازه های فضایی قابلیت بالایی برای استفاده از سیستم های پوشانه ای سبک دارند واین کمک مهمی در تقلیل هزینه پوشاندن سازه می باشد.

جذابیت عمومی سازه های فضایی در این است که جنبه های خوب آنها با هم جمع هستند. سازه های فضاکار در عین زیبایی و چشم نوازی، با صرفه و اقتصادی بوده و دارای سطح بالایی از ایمنی هستند.

درضمن، بعلت استفاده کمتر و اقتصادی از مصالح ساختمانی، سازه های فضاکار «بوم سازگار» هستند.